Operationer
Vi udfører langt de fleste operationer på smådyr, f.eks.:
- Sterilisation, herunder laparoskopisk sterilisation
- Kastration
- Fjernelse af tumorer (knuder)
- BOAS
- Livmoderbetændelse
- Kejsersnit
- Sprunget korsbånd
- Fremmedlegeme
- Hornhindesår
- Patella luksation
Hvordan forløber en operationsdag?
Indlevering
- Hunde og katte der skal bedøves, skal være fastede fra kl. 22.00 aftenen før. Vand er der ikke restriktioner på. Kaniner og gnavere må ikke fastes.
- Inden indlevering skal hunde være luftet godt af.
- Patienter, der skal indlægges, møder ind på aftalt tidspunkt typisk mellem 8.00 og 9.00.
- En veterinærsygeplejerske vil tage godt imod jer og sikre, at vi har de nødvendige informationer. Der aftales, om vi ringer patienten hjem, eller om I kommer tilbage på et aftalt tidspunkt.
- Der tilbydes desuden en præanæstetisk blodprøve. Denne bruges til at sikre, at patienten er klar til den planlagte behandling.
- Vi har tæpper til alle patienter, men man er velkommen til at medbringe eget tæppe/kurv/kasse, der dufter af tryghed og hjem.
- Katte indlægges på katteklinikken, og hunde samt øvrige dyr på den ’gamle’ klinik, for at minimere stress. Vores bure er rummelige, og er placeret sådan at dyrene ikke kan få øje på hinanden.
Indlæggelsen
- Kl. 10.00 holdes der møde på klinikken, hvor alle patienter gennemgås og rækkefølgen bestemmes. Evt. kritiske patienter prioriteres først.
- Under indlæggelsen anlægges et venekateter i et forben, der sikrer en hurtig og forsvarlig adgang til blodprøver, væske og medicinering. Hvis det er aftalt, udtages blodprøver.
- Der gives præanæstetisk medicin, der har to formål – den gør patienten mere afslappet og ligeglad med sine omgivelser, og den gør selve narkosen mere behagelig.
- Patienten bedøves og klargøres til operationen.
- Under operationen er der tilkoblet moderne overvågningsudstyr til patienten. Desuden er en uddannet veterinærsygeplejerske til stede hele tiden, der har til opgave at holde øje med patientens ve og vel.
- Veterinærsygeplejerske og sygeplejeelever sørger for kontrolleret og kærlig opvågning efter overstået operation.
- Når patienten er klar til det, tilbyder vi et lille nærende måltid mad, og evt. en luftetur. Vi har stor fokus på, om der er tegn på smerter eller ubehag, og efter dyrlægens anvisninger sørger vi for, at patienten er bedst muligt smertedækket.
- Vi sørger for at give forbinding, bodystocking og/eller krave på.
Hjemsendelse
- Når vi er færdige med patienten, ringer vi gerne til ejer. Selvom man først har mulighed for at hente senere, så plejer de fleste at blive glade for en opdatering.
- Nogle dage er rene operationsdage for dyrlægerne, og på disse dage kan man opleve, at ens dyr er meget hurtigt klar til at komme hjem igen.
- Ved hjemsendelsen har vi et stykke papir klar med instrukser, og evt. medicin. Dette gennemgås grundigt, og eventuelle spørgsmål afklares, før vi henter patienten.
- Der aftales desuden tid til evt. kontrol og suturfjernelse.
- Betaling klares ved hjemsendelsen, medmindre andet er aftalt på forhånd.
- Og så er der glædeligt gensyn i venteværelset :o)